Skip to main content

Seizoenskalender

Aardappel Belle De Fontenay

Aardappel Belle De Fontenay

Belle de Fontenay is een oud Frans aardappeltje. Ze hoort bij de primeurvariëteiten. Ze worden gekookt in de schil met een beetje boter. Als vastkokende aardappel is deze ook geschikt om te bakken of in salades en is lekker van smaak.

Aardappel Grenaille

De kleine aardappelen beetgaar stomen en dan presenteren op een afgeritst takje van laurier of rozemarijn, zo krijgt de aardappel een fijne kruidensmaak en het is een origineel manierom het te serveren.

Aardappel Ratte

Aardappel

Aardappel

Je kan de aardappelen schillen en koken, maar ook in de schil koken en dan consumeren. Koude kleine vastkokende aardappelen kan je koken en koud serveren als aperitiefhapje opgevuld met garnalen, kruidenkaas, zelfs met oesters of kaviaar.
Aardbei

Aardbei

Aardbeien worden in allerlei variaties en combinaties klaargemaakt. Ze zijn rijk aan vitamine C en vezels en bovendien zijn ze caloriearm. Ze bevatten koolhydraten, calcium, ijzer, natrium en vitamine BI en B2.
Abrikoos

Abrikoos

Abrikozen kunnen zowel met als zonder vel gegeten worden. Je kan ze verwerken in frisse fruit-of andere slaatjes, voor de bereiding van confituur, gebak of gebruiken voor vlees- of gevogeltegerechten.
Ajuin Zilver - Grelot

Ajuin Zilver - Grelot

Net als augurken zijn zilveruitjes heel goede smaakgevers bij koude of warme vleesgerechten. Bij fijne vleeswaren zal hun zure smaak je gastronomische genot verhogen. Denk eraan om enkele gekonfijte uitjes toe te voegen aan vleessauzen voor bij warme recepten, bijvoorbeeld bij een gebraad.
Andijvie

Andijvie

Andijvie kan zowel gekookt als rauw worden gegeten. Deze bladgroente kan op dezelfde wijze bereid worden als diverse koolsoorten. Andijvie bevat vezels, mineralen, vitamine A en C. Vooral het buitenste blad van de groente bevat vitamines.
Appelen - Cox

Appelen - Cox

De vruchten hebben een sterk eigen aroma, het zogenaamde Cox's-aroma. Het vruchtvlees is tamelijk vast. Cox's Orange Pippin kan voor het maken van appelsap gebruikt worden.
Appelen

Appelen

Appel verstevigt ook het immuniteitssysteem, het zuivert lever en gal, en het is een natuurlijk constipatiemiddel. Aan appel a day keeps the doctor away!'
Artisjok

Artisjok

Het is eetlustopwekkend en stimuleert lever en gal. Je eet artisjokken warm met een sausje naar keus of koud met vinaigrette. Ze zijn erg voedzaam en kunnen in combinatie met bijvoorbeeld een gebonden uiensoep en een feestelijk ijstoetje, een complete maaltijd vormen.

Asperges Groen

De 'Mini asperges' zijn de smalle asperges van een aspergeplant. Deze sierlijke stelen zijn gemiddeld zo'n 10 cm lang en hebben een lichtgroene kleur. De groene mini asperges zijn knapperig en delicaat van smaak. Mini asperges zijn ten opzichte van de grotere maat groene asperges subtieler, zowel in vorm als in smaak.
Asperges

Asperges

De befaamde asperges op z'n Vlaams worden opgediend met verkruimeld hard gekookt ei, gesmolten boter en fijn gesneden peterselie. Asperges bevatten weinig calorieën, maar zijn rijk aan vezels en mineralen zoals kalium, calcium en ijzer.
Aubergine

Aubergine

De aubergine wordt hoofdzakelijk warm toebereid. Men kan ze stoven, bakken, frituren en gratineren. Aubergines zijn caloriearm en bevatten veel vitamine C, B, caroteen en ijzer.
Avocado

Avocado

Je kan de avocado uitlepelen. Je kan het vruchtvlees ook in blokjes snijden of het vruchtvlees pureren en vermengen met andere ingrediënten. Avocado's zijn lekker in fruit- en andere slaatjes.
Bergamot Citrus

Bergamot Citrus

Bergamot is een kleine, peervormige en zure citrusvrucht. Bergamotolie wordt uit de schil van de onrijpe vrucht gewonnen.
Biet Chioggia

Biet Chioggia

De chioggia biet heeft een zacht-zoete smaak en kan zowel rauw worden verwerkt in salades, als gekookt op de meer traditionele manier of geroosterd in de oven. De chioggia kan geroosterd worden met tijm en rozemarijn.
Biet

Biet

Rauwe bieten moeten eerst grondig gewassen worden. Behoud een eindje loof aan de kop van de biet. Kook de bieten in ruim water. Na het koken dienen ze afgekoeld te worden onder koud water. Stroop vervolgens het vel weg en verwerk de biet in het gekozen recept.
Blauwe Druif

Blauwe Druif

Verse druiven zijn heerlijk in combinatie met ontbijtgranen, bij het aperitief, in een fruitslaatje of bij een kaasschotel. Maar ook in slaatjes en allerlei sausen die je serveert met vlees, vis en gevogelte.
Bleekselder

Bleekselder

Bleekselderij, ook wel witte selder genoemd, is minder sterk dan de groene snijselder. Toch kan de bleekselderij perfect gebruikt worden om een bouillon of een soep te kruiden. Het bevat vitamine B, C, ijzer en mineralen en heeft een vochtafdrijvende werking.
Bloedsinaas

Bloedsinaas

Je kunt bloedappelsienen gebruiken in desserts, gebak, fruitsalades, mousses, soufflés, ijs en sorbets. Het sap kun je drinken of gebruiken in marinades voor gevogelte of vis.
Bloemkool

Bloemkool

Bloemkool hoeft echter niet altijd gekookt te worden. Ze is ook uiterst geschikt als knapperige dipgroente. Bloemkool bevat koolhydraten en vitamine C.
Boerenkool

Boerenkool

Men eet het blad, al dan niet met de bladsteel, in stamppot en andere winterse bereidingen. De smaak is het best zodra er wat vorst over de kolen is gegaan. Wat mineralen en vitaminen betreft, is het een zeer voedzame groente.
Broccoli

Broccoli

Broccoli behoort tot de groep van de kruisbloemigen, net zoals spruitjes en bloemkool. Je maakt broccoli op dezelfde manier schoon als bloemkool. Spoel hem onder stromend water en snij de roosjes los.
Butternut pompoen

Butternut pompoen

Het is een smaakvolle pompoensoort die de vorm van een peer of pindapeul heeft. Ze is net als andere pompoen soorten voor diverse gerechten te gebruiken. Ze bevatten complexe koolhydraten, en zijn rijk aan bètacaroteen en aan voedingsvezels.

Cactusvijg

Cantharel - Girolle

Cantharel - Girolle

Het smaakt naar een vleug van abrikoos. U kunt ze op dezelfde manier bereiden als trompet de la mort. Ze smaken zeer goed in combinatie met ei-, en pastagerechten of op een geroosterd broodje met dik roomboter. Door zijn kruidige en peperige smaak is het daarnaast uiterst geschikt voor sauzen.
Carambola

Carambola

Carambola, ook wel sterfruit genoemd, heeft een fris, zoetzure smaak met een aangenaam aroma.

Cavaillon

Champignons

Champignons

U kan de champignons zowel koud als warm klaarmaken. Champignons zijn caloriearm en zijn rijk aan vezels.
Chinese Kool

Chinese Kool

U kan de Chinese kool zowel rauw als gekookt of gestoofd eten. Deze groente leent zich bovendien uitstekend voor roerbak- en wokgerechten. Chinese kool is licht verteerbaar, arm aan calorieën en bevat veel vitamine C en calcium.
Chinese Radijs

Chinese Radijs

Kan zowel rauw gegeten worden in salades, worden ingelegd in azijn en suiker, als worden gebakken, gestoofd, gestoomd of in meegegaard in stoofpotten of soepen.
Cocosnoot

Cocosnoot

Het vruchtvlees (geraspt of in kleine stukjes gesneden), de kokosmelk en het kokoswater wordt vaak gebruikt in de Oosterse keuken, maar kan eveneens gebruikt worden voor frisse drankjes of slaatjes.
Courgette

Courgette

Een courgette kent heel wat bereidingswijzen: samen met tomaten en aubergines in een zuiderse ratatouille, gevuld met gehakt als gegratineerde ovenschotel, geeft een eenvoudig ovengerecht. U kan ook lekkere soepen bereiden met courgettes.
Crosnes

Crosnes

Crosnes zijn kleine, spiraalvormige knolletjes die op een garnaal lijken. Crosnes kunnen bereid worden als krielaardappeltjes en zijn dus geschikt voor koken, bakken of frituren maar ook om rauw te eten.
Dadel

Dadel

U kan dadels verwerken in fruit- en andere salades of gebruiken in combinatie met noten, kaas of gebak. Dadels zijn rijk aan voedingsstoffen en ijzer.
Doperwten

Doperwten

Doprwtjes kan men blancheren (in kokend water dompelen, zodat ze halfgaar of gaar worden), stomen of gewoon koken. Erwten hebben een zoetere smaak en ze bevatten vitamine C en BI, koolhydraten en ijzer.
Druiven

Druiven

Verse druiven zijn heerlijk in combinatie met ontbijtgranen, bij het aperitief, in een fruitslaatje of bij een kaasschotel. Maar ook in slaatjes en allerlei sausen die je serveert met vlees, vis en gevogelte komen druiven goed tot hun recht.
Eekhoorntjesbrood

Eekhoorntjesbrood

Deze paddenstoel heeft stevig vlees dat nootachtig en mild van smaak is. Dit is één van de weinige paddenstoelen die je wel met een beetje water mag spoelen om ze schoon te maken. De onderkant van de steel kan beter afgesneden worden en verwerkt worden in sauzen en soepen.
Framboos

Framboos

Na voorzichtig spoelen kunnen ze rauw verbruikt worden. Ze smaken ook heerlijk in de vorm van moes, saus of coulis bij ijs, pannenkoeken of hartige bereidingen. Frambozen zijn vezelrijk, bevatten veel vitamine C en zijn caloriearm.
Gele Wortel

Gele Wortel

Geelwortel wordt door z'n sterk kleurende werking, verspreid over de hele wereld, vooral als 'geelmaker' in gerechten gebruikt, maar de wortel heeft ook een eigen smaak: Licht warm en mild aromatisch.
Gember

Gember

Breek een stuk verse gember af, schil en rasp met een zeer fijne rasp van bamboe of metaal. De fijngeraspte gemberwortel kan je toevoegen aan marinades, vinaigrettes, sauzen, vlees, gevogelte, bouillon of soepen. Ook jam of gebak kan je met gember kruiden
Granaatappel

Granaatappel

U kan de granaatappel uitlepelen, de vruchten uitpersen en het sap gebruiken voor de bereiding van sauzen of andere gerechten. Het sap van granaatappels vormt het basisingrediënt van grenadine.

Groene Selder

Gele wortel

Gele wortel

Geelwortel wordt door z'n sterk kleurende werking, verspreid over de hele wereld, vooral als 'geelmaker' in gerechten gebruikt, maar de wortel heeft ook een eigen smaak: Licht warm en mild aromatisch.
Hopscheut

Hopscheut

Voor warme bereidingen kunnen de hopscheuten even geblancheerd worden. Hopscheut kan zowel rauw gegeten worden als gestoofd. Hop heeft een kalmerende werking en bevordert de eetlust.
Kaki

Kaki

Je kunt kaki, met of zonder schil, eten als een appel. Het smaakt lekker bij het ontbijt of als gezond tussendoortje. Gebruik het in een smoothie, met yoghurt en cruesli of in een salade. Tevens is kaki goed te combineren in warme gerechten met rijst, kip of vlees.
Kersen

Kersen

Kersen worden veelal rauw uit het vuistje gegeten. Men kan er echter ook sap of jam van maken. Kersen bevatten veel koolhydraten, calcium en vitamine C.
Kiwi Geel

Kiwi Geel

Het gouden vruchtvlees is zoet met tropische echo's van mango, perzik, meloen en citrusvruchten. Deze kiwi gold bevat vitamine C en E en slechts 58 calorieën per 100 gram
Kiwibes

Kiwibes

Kiwibessen kun je als lekker en supergezond tussendoortje of dessert vers en ongeschild eten. Ze zijn ook zeer lekker als ze worden toegevoegd aan yoghurt, ijs, of andere desserten.
Knolkervel

Knolkervel

Niet verwant met kervel. Vormt korte dikke wortels met een zoete kastanjesmaak. Kan zowel gekookt als gestoofd worden, of in soep worden verwerkt.

Knolselder

Komkommer

Komkommer

Komkommer eet men meestal rauw en is onmisbaar in een verfrissende salade. Toch kan de komkommer ook warm toebereid worden. Door de grote hoeveelheid water en het lage caloriegehalte is het een echte slankmaker.
Koolraap

Koolraap

Koolraap kan u gekookt of gestoomd eten. U kan de groente tot puree maken, opvullen of zelfs frituren.
Koolrabi

Koolrabi

Rauw en geschild te versnijden in schijfjes of blokjes. Gekookt te bereiden zoals bloemkool. In stukken gaar te stoven maar vooral niet te lang zodat de smaak veel fijner blijft.
Kumquat

Kumquat

Limoen

Limoen

Het sap van limoenen wordt gebruikt als drank, ingrediënt van dranken, bij salade- en vis dressings en als smaakversterker. Limoenen bevatten meer calcium, kalium en fosfor dan citroenen.
Linzen

Linzen

Linzen zijn lekker in slaatjes, bij warme gerechten en in soep. Ze worden veel gebruikt in de Oosterse keuken. Ze zijn rijk aan vitaminen en mineralen en zijn een goede eiwitten- en koolhydratenbron.
Lychee

Lychee

Lychee's verkleuren tijdens het rijpingsproces van rozerood naar roodbruin. Ze worden rijp geplukt en kunnen direct gegeten worden.
Mais

Mais

Hele gekookte maïskolven worden alleen met wat gesmolten boter en wat zout geserveerd. Gekookte maïskorrels kan je als groente eten of in een gemengde salade opdienen. Ze bevatten vitamine B en magnesium. Bovendien zijn ze rijk aan belangrijke vezels.
Mandarijnen

Mandarijnen

Citrusvruchten bevatten veel vitamines in de schil, maar ook in het vruchtvlees. Mandarijnen bevatten veel vitamine C (25 mg).
Mangistan

Mangistan

Het witte, stroperige vruchtvlees heeft een voortreffelijke smaak en de vrucht wordt hierom wel de koningin onder de vruchten genoemd. De smaak is fris-zoet en doet denken aan een combinatie van aarbeien en druiven.
Mango

Mango

Mango's zijn rijk aan digestieve enzymen. Ze bevatten ook erg veel vitamines, mineralen en anti-oxidanten.
Maniok

Maniok

Maniok is, op de aardappel na, het belangrijkste groentegewas van de wereld. De maniok heeft een vollere smaak en is voedzamer dan de aardappel. Je kan ze schillen en koken, in reepjes/plakjes snijden en dan bakken of frituren
Meloen - Cavaillon

Meloen - Cavaillon

Het zijn de meest fijne meloensoorten. Ze smaken zoet en hebben oranje vruchtvlees. Meloen is uiterst geschikt bij fruit- en andere slaatjes en bij voorgerechten bijvoorbeeld in combinatie met gedroogde ham.
Mini Romeinse Sla

Mini Romeinse Sla

Een smaakvolle slasoort die zowel als blad als versneden in reepjes makkelijk te verwerken is en niet zo kwetsbaar als de kropsla. Het leent zich wel uitstekend als gesmoorde groente en is als warme groentebereiding een welkome afwisseling op de meeste vaste groenten.
Mini Witloof

Mini Witloof

Een smaakvolle slasoort die zowel als blad als versneden in reepjes makkelijk te verwerken is en niet zo kwetsbaar als de kropsla. Het leent zich wel uitstekend als gesmoorde groente en is als warme groentebereiding een welkome afwisseling op de meeste vaste groenten.
Mispels

Mispels

De mispels zijn pas lekker wanneer ze overrijp zijn. Hierdoor worden ze helemaal mals. Dan zijn de mispelvruchten op hun lekkerst. Mispels zijn erg gezond want de vrucht bevat veel mineralen, tannine/antioxidant en voedingsvezels. Mispels mag je rauw eten (uitzuigen), of verwerken in zoetigheden.
Oesterzwam

Oesterzwam

De oesterzwam heeft zacht vruchtvlees. De smaak combineert goed met kip, kalfsvlees en vis. Ook worden ze wel "vegetarische" schnitzels genoemd omdat ze geheel, gepaneerd als schnitzel gebakken kunnen worden.
Paprika

Paprika

Paprika's zijn zowel warm als koud te bereiden. Het bevat geen vet, is rijk aan vitamine A en C en bevordert de bloedsomloop. Rode paprika's bevatten twee keer zoveel vitamine C als groene paprika's.
Pastinaak

Pastinaak

Pastinaken smaken heerlijk in soepen, hutsepot en stoofschotels, maar kunnen ook in rauwkost-salades verwerkt worden. Pastinaak is rijk aan mineralen en is erg geschikt voor diabetici. Ze bevatten veel koolhydraten.
Peer

Peer

Peren zijn heerlijk inslaatjes en gebak, omdat ze zo knapperig zijn en fris smaken. Peren zijn erg gezond omdat ze o.a. vitamine C bevatten en veel energie verschaffen.
Perzik

Perzik

Perziken hebben een zoete smaak. Je kan ze eten met of zonder schil. Perziken smaken lekker fris in salades en bij desserts.
Peterseliewortel

Peterseliewortel

Peterseliewortel heeft een heerlijk aroma en is zeergeschikt als aanvulling van soepen, bouillons, sauzen en stoofgerechten. De wortel heeft het uiterlijk van pastinaak, maar de smaak heeft eerder iets weg van selderijknol en ook wel van peterselie.
Peultjes

Peultjes

Deze kunnen vergeleken worden met de doperwt, maar ze zijn niet helemaal hetzelfde. Peulen ontwikkelen namelijk vrijwel of helemaal geen vlies en kunnen daarom in jonge toestand al helemaal gegeten worden.
Pied De Mouton

Pied De Mouton

De smaak is mild en combineert goed met de cantharel (en lijkt daar ook een beetje op qua smaak). Ze kunnen verwerkt worden in o.a. quiches en stoofpotjes Deze paddenstoel kan beter niet rauw gegeten worden.
Pitloze Druif Wit

Pitloze Druif Wit

Verse druiven zijn heerlijk in combinatie met ontbijtgranen, bij het aperitief, in een fruitslaatje of bij een kaasschotel. Maar ook in slaatjes en allerlei sausen die je serveert met vlees, vis en gevogelte komen druiven goed tot hun recht.
Pompelmoes Geel

Pompelmoes Geel

De pompelmoes is een grote citrusvrucht en heeft een beetje weg van een meloen. Deze vrucht kennen we in drie verschillende kleuren: geel, roze en rood, waarvan de eerste wat bitterder smaakt, terwijl de laatste twee zoeter zijn.
Pompoen

Pompoen

De meeste zomerpompoenen kunnen met schil en al worden gegeten. Zeer rijpe exemplaren kunnen het best worden geschild en van zaden ontdaan worden. Pompoen is gezond: de groente bevat veel betacaroteen (die zit in de oranje kleur), calcium, vitamine C en uiteraard voedingsvezel.
Portobello

Portobello

Selecteer mollige vaste en stevige portobello's met een bruin-aardachtige kleur. Bij de portobello zal de hoed open zijn wat hem geschikt maakt om op te vullen.
Postelein

Postelein

Postelein kan zowel rauw als gekookt of gestoofd gegeten worden. De groente heeft een zachte smaak. U kan postelein onder meer gebruiken bij de bereiding van slaatjes, soepen of stamppot. Postelein bevat weinig calorieën.
Prei

Prei

Prei eten we zowel rauw als gekookt. Heel fijngesneden wordt de groente in salades verwerkt. Het beste kennen we prei in soep of stoofpotjes. Het is de basis van de groentekeuken en is zeer geschikt bij graan-, vlees- en visbereidingen.
Princesseboon

Princesseboon

Kook of stoom de bonen eerst vooraleer ze verder te gebruiken. Je kan ze nadien nog even fruiten met wat ui. Boontjes zijn rijk aan vezels en vitamine C.
Pruimen

Pruimen

Pruimen zijn ideaal voor jam en compote. Door hun hoger suikergehalte zijn het vooral de pruimen met gele schil die zich het best lenen voor jam. Pruimen zijn daarenboven lekker als vulling voor gebak of om in te maken.
Raap

Raap

Zowel gekookt, gebakken, gestoofd als gefrituurd zijn rapen heerlijk. Ze zijn lekker in combinatie met andere wintergroenten zoals wortel, pompoen, kool etc. In traditionele gerechten als hutsepot en couscous mogen ze hoe dan ook niet ontbreken.
Raapsteel

Raapsteel

Het gebladerte wordt meestal rauw in een stamppot verwerkt. Malse, jonge raapstelen kunnen echter ook als groente worden gekookt of in een frisse salade worden verwerkt.
Rabarber

Rabarber

Rabarber kan 'natuur' gegeten worden, maar kan ook gekookt worden (met wat suiker bv.) of verwerkt worden in taart of gebak. Rabarbermoes is een lekker bijgerecht bij vis en gevogelte. Rabarber bevat veel vruchtzuren, vitaminen en mineralen.
Radijs

Radijs

Verwerk fijngesneden radijzen in een salade of presenteer ze als pittig en gezond borrelhapje met wat zout of een dipsausje. Radijzen zijn rijk aan vitamine C en zijn bovendien caloriearm.
Ramenas

Ramenas

Je kan rammenas rauw gebruiken zoals radijs. Rauwkost van rammenas eet men geraspt in kleine hoeveelheden als bijgerecht bij een warme maaltijd of in schijfjes op de boterham.
Rode Bes

Rode Bes

Bessen zijn rijk aan vezelstoffen en vitamine C. Bovendien zijn ze caloriearm. U kan ze o.a. in yoghurt, confituur, taart, milkshakes of vruchtensalades verwerken.
Rode Biet

Rode Biet

Van het verse loof kan je soep maken. Daarvoor moetje de stengel en het blad goed wassen en fijnsnijden. Rasp enkele bieten fijn en kook ze samen met het loof gaar. Zout, azijn of citroen toevoegen. Serveren met room.
Roodlof

Roodlof

Roodlof wordt voornamelijk rauw gegeten omdat ze door koken haar mooie rode kleur verliest. Het heeft net als witloof een licht bittere smaak. Je kan roodlof op dezelfde wijzen bereiden als witloof.
Rucola

Rucola

Rucolablaadjes verwerkt u rauw in groene salades, aardappelsalade en tomatensalade. Ze smaken ook zeer lekker in koude en warme pastaschotels. Gekookt en gepureerd kan u rucola aan soepen en sauzen toevoegen als extra smaakmaker.
Savooikool

Savooikool

Het is een echte wintergroente die een ideale maat is bij varkensvlees of wild. Groene kool bevat veel vitamine C, ijzer, koolhydraten en vezels. Savooikool met vis is heel lekker maar ook een savooiloempia met desavooi als omhulsel is een heerlijke light alternatief.
Schorsneer

Schorsneer

Schorseneren bevatten inuline en hebben een hoog fosfor- en ijzergehalte. Ze worden over het algemeen gekookt gegeten met een (kaas)sausje, maar ze zijn ook rauw (geschild en geraspt) verschrikkelijk lekker.
Sjalotjes

Sjalotjes

Sjalotjes kan je bakken of stoven. Als je ze bakt, dan krijgen ze een zoetige smaak, die sauzen een bijzonder aroma geeft. De combinatie met tijm, rozemarijn en wat honing is hemels. Superfijn gehakt kan de sjalot ook in salades gebruikt worden.
Snijbiet

Snijbiet

U kan snijbiet of warmoes zowel rauw als gekookt eten. De bladeren kan u bereiden als spinazie, de stengels zoals bleekselderij. Snijbiet is rijk aan ijzer en vitamine C.
Snijboon

Snijboon

Kook of stoom de bonen eerst vooraleer ze verder te gebruiken. Men kan ze nadien nog even fruiten met wat ui. Bonen zijn rijk aan vezels en bevatten ijzer en vitamine C.
Spinazie

Spinazie

Spinazie kan zowel rauw als gekookt gegeten worden. Ze smaakt heerlijk in salades met vinaigrette of als broodbeleg. Spinazie bevat erg veel vezels en vitamine A, B en C. Verder bevat het kalium, calcium en ijzer.

Spitskool

Spruiten

Spruiten

Spruiten kunnen aansluitend geblancheerd worden of direct in een hutsepot verwerkt worden. Spruitjes bevatten veel koolhydraten en vitamine C.
Suikermais

Suikermais

Suikermaïs weet onze smaakpapillen te bekoren met zijn zoete aroma. De suikers zijn er nog rijkelijk aanwezig.
Tomaat

Tomaat

Tomaten bestrijden oververmoeidheid, ze gaan vroegtijdige veroudering tegen en ze hebben een ontzurende werking. Tomaten zijn rijk aan vitamine B, BI en C. Ze bevatten ook mineralen zoals kalium, fosfor en kalk.
Trompet De La Mort

Trompet De La Mort

Men serveert deze paddenstoelen vaak bij wildgerechten. U kunt ze op dezelfde manieren bereiden als Cantharellen. De paddenstoel kan worden gebruikt als een soort imitatie truffel of verwerkt worden in terrines, salades, risotto en pastagerechten.
Truffelaardappel

Truffelaardappel

De weinig bekende Vitelotte of truffelaardappel heeft donkerpaars vruchtvlees en het uitzicht van een zwarte truffel. Het is een leuke aardappel om mee te garneren of op te dienen als origineel aperitiefhapje.
 Tuinboonkers

Tuinboonkers

Tuinkers heeft een uitgesproken en mosterdachtige smaak. Deze zorgt voor een pittig aroma in slaatjes en sauzen. Tuinkers is rijk aan vitamine C en A.
Tuinkers

Tuinkers

Tuinkers heeft een uitgesproken en mosterdachtige smaak. Deze zorgt voor een pittig aroma in slaatjes en sauzen. Tuinkers is rijk aan vitamine C en A.
Ugli

Ugli

Het oranjegele vruchtvlees is onderverdeeld in gemakkelijk van elkaar loste maken segmenten (parten); het bevat weinig pitten, is zeer sappig en doorgaans zoet en aromatisch van smaak. Je kunt de vrucht pellen en vers eten of doorsnijden en uitlepelen.
Veenbes

Veenbes

Veenbessen zijn te zuur of te bitter om rauw te eten, maar gekookt zijn ze heerlijk bij vleesgerechten. Denk maar aan de befaamde kerstkalkoen of gehaktballetjes met veenbessensaus.
Veldsla

Veldsla

Veldsla kan zowel koud als warm gegeten worden bij slaatjes, voorgerechten, in soepen en bij vlees, vis of gevogelte. U kan veldsla ook goed gebruiken als garnering bij soep of omeletten. Veldsla bevat vitamine C en ijzer.
Venkel

Venkel

Venkel kan zowel rauw als warm gegeten worden. Rauw is de smaak het sterkst. Verder kan men de venkel koken, stomen, stoven, pureren of in soepen verwerken. Telkens kunnen de bladstelen gebruikt worden als garnering of smaakversterker.
Vijg

Vijg

De vijg is vrij droog, maar wel heel zoet van smaak en je kan ze bij ons zowel vers als gekonfijt verkrijgen. Het vruchtvlees zelf is wit-roze of donkerrood en bevat een groot aantal pitjes dat je gewoon mee kan opeten.
Waterkers

Waterkers

Waterkers is uiterst geschikt ter garnering van gerechten. De donkergroene, eivormige bladeren kunnen echter ook verwerkt worden in salades. In Frankrijk wordt de 'cresson' vaak in sauzen en soepen verwerkt.
Watermeloen

Watermeloen

Meloenen smaken lekker fris. Je kan de meloenen uitlepelen of het vruchtvlees in stukjes snijden. Meloen is uiterst geschikt bij fruit- en andere slaatjes en bij voorgerechten bvb. in combinatie met gedroogde ham.
Witloof Volle Grond

Witloof Volle Grond

Qua voedingswaarde is er geen verschil tussen traditioneel geteeld grondwitloof en witloof van hydrocultuur, maar qua smaak scoort grondwitloof meestal hoger. Witloof kan u stomen, bakken, roerhakken, stoven of rauw gebruiken.
Witloof

Witloof

Witloof kan u stomen, bakken, stoven of rauw gebruiken. Witloof is o.a. heerlijk bij vlees, vis, in salades, bij aperitiefhapjes, in soepen en stoofpot. Witloof is een erg voedzame groente en bevat veel mineralen.
Wortel

Wortel

Rauwe wortelen zijn heerlijk met een dipsaus bij het aperitief of geraspt bij slaatjes. Ook wortelpuree staat bij velen op het wekelijks menu. Je kan wortelen zelfs bij het dessert eten in een voedzame wortelcake.
Zilveruitjes

Zilveruitjes

Net als augurken zijn zilveruitjes heel goede smaakgevers bij koude of warme vleesgerechten. Bij fijne vleeswaren zal hun zure smaak je gastronomische genot verhogen. Denk eraan om enkele gekonfijte uitjes toe te voegen aan vleessauzen voor bij warme recepten.

Zoet Ui

Zuurkool

Zwarte Witte en Winter Truffel

Zwarte Witte en Winter Truffel

De truffel is een soort van paddenstoel die men ondergronds aantreft. Beide hebben een totaal verschillende culinaire toepassing; de zwarte truffel leent zich het meest tot warme bereidingen, waar de witte truffel enkel voor koude bereidingen dient.