April

Aardbei

Aardbeien worden in allerlei variaties en combinaties klaargemaakt. Ze zijn rijk aan vitamine C en vezels en bovendien zijn ze caloriearm. Ze bevatten koolhydraten, calcium, ijzer, natrium en vitamine BI en B2.

Andijvie

Andijvie kan zowel gekookt als rauw worden gegeten. Deze bladgroente kan op dezelfde wijze bereid worden als diverse koolsoorten. Andijvie bevat vezels, mineralen, vitamine A en C. Vooral het buitenste blad van de groente bevat vitamines.

Asperges

De befaamde asperges op z'n Vlaams worden opgediend met verkruimeld hard gekookt ei, gesmolten boter en fijn gesneden peterselie. Asperges bevatten weinig calorieën, maar zijn rijk aan vezels en mineralen zoals kalium, calcium en ijzer.

Aubergine

De aubergine wordt hoofdzakelijk warm toebereid. Men kan ze stoven, bakken, frituren en gratineren. Aubergines zijn caloriearm en bevatten veel vitamine C, B, caroteen en ijzer.

Bloemkool

Bloemkool hoeft echter niet altijd gekookt te worden. Ze is ook uiterst geschikt als knapperige dipgroente. Bloemkool bevat koolhydraten en vitamine C.

Charentais Meloen

Het zijn de meest fijne meloensoorten. Ze smaken zoet en hebben oranje vruchtvlees. Meloen is uiterst geschikt bij fruit- en andere slaatjes en bij voorgerechten bijvoorbeeld in combinatie met gedroogde ham.

Chinese kool

U kan de Chinese kool zowel rauw als gekookt of gestoofd eten. Deze groente leent zich bovendien uitstekend voor roerbak- en wokgerechten. Chinese kool is licht verteerbaar, arm aan calorieën en bevat veel vitamine C en calcium.

Dadel

U kan dadels verwerken in fruit- en andere salades of gebruiken in combinatie met noten, kaas of gebak. Dadels zijn rijk aan voedingsstoffen en ijzer.

Gele Kiwi

Het gouden vruchtvlees is zoet met tropische echo's van mango, perzik, meloen en citrusvruchten. Deze kiwi gold bevat vitamine C en E en slechts 58 calorieën per 100 gram

Kokosnoot

Het vruchtvlees (geraspt of in kleine stukjes gesneden), de kokosmelk en het kokoswater wordt vaak gebruikt in de Oosterse keuken, maar kan eveneens gebruikt worden voor frisse drankjes of slaatjes.

Kumquat

Kumquats zijn een delicatesse bij gegrild of gebraden vlees, gevogelte en wild. Kumquat komt ook zeer goed tot zijn recht bij vleesfondue en rijst. Het heeft een fris-zure enigszins kruidige, bittere sinaasappel-smaak.

Limoen

Het sap van limoenen wordt gebruikt als drank, ingrediënt van dranken, bij salade- en vis dressings en als smaakversterker. Limoenen bevatten meer calcium, kalium en fosfor dan citroenen.

Oesterzwam

De oesterzwam heeft zacht vruchtvlees. De smaak combineert goed met kip, kalfsvlees en vis. Ook worden ze wel "vegetarische" schnitzels genoemd omdat ze geheel, gepaneerd als schnitzel gebakken kunnen worden.

Paprika

Paprika's zijn zowel warm als koud te bereiden. Het bevat geen vet, is rijk aan vitamine A en C en bevordert de bloedsomloop. Rode paprika's bevatten twee keer zoveel vitamine C als groene paprika's.

Postelein

Postelein kan zowel rauw als gekookt of gestoofd gegeten worden. De groente heeft een zachte smaak. U kan postelein onder meer gebruiken bij de bereiding van slaatjes, soepen of stamppot. Postelein bevat weinig calorieën.

Raapsteel

Het gebladerte wordt meestal rauw in een stamppot verwerkt. Malse, jonge raapstelen kunnen echter ook als groente worden gekookt of in een frisse salade worden verwerkt.

Rabarber

Rabarber kan 'natuur' gegeten worden, maar kan ook gekookt worden (met wat suiker bv.) of verwerkt worden in taart of gebak. Rabarbermoes is een lekker bijgerecht bij vis en gevogelte. Rabarber bevat veel vruchtzuren, vitaminen en mineralen.

Radijs

Verwerk fijngesneden radijzen in een salade of presenteer ze als pittig en gezond borrelhapje met wat zout of een dipsausje. Radijzen zijn rijk aan vitamine C en zijn bovendien caloriearm.

Rode Bes

Bessen zijn rijk aan vezelstoffen en vitamine C. Bovendien zijn ze caloriearm. U kan ze o.a. in yoghurt, confituur, taart, milkshakes of vruchtensalades verwerken.

Rucola

Rucolablaadjes verwerkt u rauw in groene salades, aardappelsalade en tomatensalade. Ze smaken ook zeer lekker in koude en warme pastaschotels. Gekookt en gepureerd kan u rucola aan soepen en sauzen toevoegen als extra smaakmaker.

Snijboon

Kook of stoom de bonen eerst vooraleer ze verder te gebruiken. Men kan ze nadien nog even fruiten met wat ui. Bonen zijn rijk aan vezels en bevatten ijzer en vitamine C.

Spinazie

Spinazie kan zowel rauw als gekookt gegeten worden. Ze smaakt heerlijk in salades met vinaigrette of als broodbeleg. Spinazie bevat erg veel vezels en vitamine A, B en C. Verder bevat het kalium, calcium en ijzer.

Tomaat

Tomaten bestrijden oververmoeidheid, ze gaan vroegtijdige veroudering tegen en ze hebben een ontzurende werking. Tomaten zijn rijk aan vitamine B, BI en C. Ze bevatten ook mineralen zoals kalium, fosfor en kalk.

Veldsla

Veldsla kan zowel koud als warm gegeten worden bij slaatjes, voorgerechten, in soepen en bij vlees, vis of gevogelte. U kan veldsla ook goed gebruiken als garnering bij soep of omeletten. Veldsla bevat vitamine C en ijzer.