Mei

Aardbei

Aardbeien worden in allerlei variaties en combinaties klaargemaakt. Ze zijn rijk aan vitamine C en vezels en bovendien zijn ze caloriearm. Ze bevatten koolhydraten, calcium, ijzer, natrium en vitamine BI en B2.

Asperges

De befaamde asperges op z'n Vlaams worden opgediend met verkruimeld hard gekookt ei, gesmolten boter en fijn gesneden peterselie. Asperges bevatten weinig calorieën, maar zijn rijk aan vezels en mineralen zoals kalium, calcium en ijzer.

Aubergine

De aubergine wordt hoofdzakelijk warm toebereid. Men kan ze stoven, bakken, frituren en gratineren. Aubergines zijn caloriearm en bevatten veel vitamine C, B, caroteen en ijzer.

Bloemkool

Bloemkool hoeft echter niet altijd gekookt te worden. Ze is ook uiterst geschikt als knapperige dipgroente. Bloemkool bevat koolhydraten en vitamine C.

Cavaillon Meloen

Het zijn de meest fijne meloensoorten. Ze smaken zoet en hebben oranje vruchtvlees. Meloen is uiterst geschikt bij fruit- en andere slaatjes en bij voorgerechten bijvoorbeeld in combinatie met gedroogde ham.

Chinese kool

U kan de Chinese kool zowel rauw als gekookt of gestoofd eten. Deze groente leent zich bovendien uitstekend voor roerbak- en wokgerechten. Chinese kool is licht verteerbaar, arm aan calorieën en bevat veel vitamine C en calcium.

Groene Selder

Het is een pittige groente die gebruikt wordt voor het kruiden van gerechten. De blaadjes bovenaan kan u net zoals de stengels verwerken in soepen of andere gerechten. Groene selder bevat vitamine C, calcium en ijzer.

Komkommer

Komkommer eet men meestal rauw en is onmisbaar in een verfrissende salade. Toch kan de komkommer ook warm toebereid worden. Door de grote hoeveelheid water en het lage caloriegehalte is het een echte slankmaker.

Oesterzwam

De oesterzwam heeft zacht vruchtvlees. De smaak combineert goed met kip, kalfsvlees en vis. Ook worden ze wel "vegetarische" schnitzels genoemd omdat ze geheel, gepaneerd als schnitzel gebakken kunnen worden.

Paprika

Paprika's zijn zowel warm als koud te bereiden. Het bevat geen vet, is rijk aan vitamine A en C en bevordert de bloedsomloop. Rode paprika's bevatten twee keer zoveel vitamine C als groene paprika's.

Postelein

Postelein kan zowel rauw als gekookt of gestoofd gegeten worden. De groente heeft een zachte smaak. U kan postelein onder meer gebruiken bij de bereiding van slaatjes, soepen of stamppot. Postelein bevat weinig calorieën.

Prei

Prei eten we zowel rauw als gekookt. Heel fijngesneden wordt de groente in salades verwerkt. Het beste kennen we prei in soep of stoofpotjes. Het is de basis van de groentekeuken en is zeer geschikt bij graan-, vlees- en visbereidingen.

Raap

Zowel gekookt, gebakken, gestoofd als gefrituurd zijn rapen heerlijk. Ze zijn lekker in combinatie met andere wintergroenten zoals wortel, pompoen, kool etc. In traditionele gerechten als hutsepot en couscous mogen ze hoe dan ook niet ontbreken.

Raapsteel

Het gebladerte wordt meestal rauw in een stamppot verwerkt. Malse, jonge raapstelen kunnen echter ook als groente worden gekookt of in een frisse salade worden verwerkt.

Rabarber

Rabarber kan 'natuur' gegeten worden, maar kan ook gekookt worden (met wat suiker bv.) of verwerkt worden in taart of gebak. Rabarbermoes is een lekker bijgerecht bij vis en gevogelte. Rabarber bevat veel vruchtzuren, vitaminen en mineralen.

Radijs

Verwerk fijngesneden radijzen in een salade of presenteer ze als pittig en gezond borrelhapje met wat zout of een dipsausje. Radijzen zijn rijk aan vitamine C en zijn bovendien caloriearm.

Rode Bes

Bessen zijn rijk aan vezelstoffen en vitamine C. Bovendien zijn ze caloriearm. U kan ze o.a. in yoghurt, confituur, taart, milkshakes of vruchtensalades verwerken.

Rucola

Rucolablaadjes verwerkt u rauw in groene salades, aardappelsalade en tomatensalade. Ze smaken ook zeer lekker in koude en warme pastaschotels. Gekookt en gepureerd kan u rucola aan soepen en sauzen toevoegen als extra smaakmaker.

Snijbiet

U kan warmoes zowel rauw als gekookt eten. De bladeren kan u bereiden als spinazie, de stengels zoals bleekselderij. Snijbiet is rijk aan ijzer en vitamine C.

Spinazie

Spinazie kan zowel rauw als gekookt gegeten worden. Ze smaakt heerlijk in salades met vinaigrette of als broodbeleg. Spinazie bevat erg veel vezels en vitamine A, B en C. Verder bevat het kalium, calcium en ijzer.

Tuinboon

Je kan er vleesvervangende gerechten mee bereiden door de gekookte bonen samen met gekookte aardappelen fijn te maken, deze pasta te binden met melk en room, er plakjes van te maken en die te bakken. Ze zijn rijk aan vitamine Ben C.

Tuinkers

Tuinkers heeft een uitgesproken en mosterdachtige smaak. Deze zorgt voor een pittig aroma in slaatjes en sauzen. Tuinkers is rijk aan vitamine C en A.

Witloof

Witloof kan u stomen, bakken, stoven of rauw gebruiken. Witloof is o.a. heerlijk bij vlees, vis, in salades, bij aperitiefhapjes, in soepen en stoofpot. Witloof is een erg voedzame groente en bevat veel mineralen.