Oktober

Aardappel Grenaille

De kleine aardappelen beetgaar stomen en dan presenteren op een afgeritst takje van laurier of rozemarijn, zo krijgt de aardappel een fijne kruidensmaak en het is een origineel manierom het te serveren.

Aardappel Vitelotte

De weinig bekende Vitelotte of truffelaardappel heeft donkerpaars vruchtvlees en het uitzicht van een zwarte truffel. Het is een leuke aardappel om mee te garneren of op te dienen als origineel aperitiefhapje.

Appel Cox Orange Pippin

De vruchten hebben een sterk eigen aroma, het zogenaamde Cox's-aroma. Het vruchtvlees is tamelijk vast. Cox's Orange Pippin kan voor het maken van appelsap gebruikt worden.

Butternut-Pompoen

Het is een smaakvolle pompoensoort die de vorm van een peer of pindapeul heeft. Ze is net als andere pompoen soorten voor diverse gerechten te gebruiken. Ze bevatten complexe koolhydraten, en zijn rijk aan bètacaroteen en aan voedingsvezels.

Cantharel - Girolle

Het smaakt naar een vleug van abrikoos. U kunt ze op dezelfde manier bereiden als trompet de la mort. Ze smaken zeer goed in combinatie met ei-, en pastagerechten of op een geroosterd broodje met dik roomboter. Door zijn kruidige en peperige smaak is het daarnaast uiterst geschikt voor sauzen.

Chinese Radijs

Kan zowel rauw gegeten worden in salades, worden ingelegd in azijn en suiker, als worden gebakken, gestoofd, gestoomd of in meegegaard in stoofpotten of soepen.

Chioggia Biet

De chioggia biet heeft een zacht-zoete smaak en kan zowel rauw worden verwerkt in salades, als gekookt op de meer traditionele manier of geroosterd in de oven. De chioggia kan geroosterd worden met tijm en rozemarijn.

Eekhoorntjes Brood

Deze paddenstoel heeft stevig vlees dat nootachtig en mild van smaak is. Dit is één van de weinige paddenstoelen die je wel met een beetje water mag spoelen om ze schoon te maken. De onderkant van de steel kan beter afgesneden worden en verwerkt worden in sauzen en soepen.

Grelot Ajuin Zilver

Net als augurken zijn zilveruitjes heel goede smaakgevers bij koude of warme vleesgerechten. Bij fijne vleeswaren zal hun zure smaak je gastronomische genot verhogen. Denk eraan om enkele gekonfijte uitjes toe te voegen aan vleessauzen voor bij warme recepten, bijvoorbeeld bij een gebraad.

Groene Asperge Peru

De groene asperge heeft een dunnere schil en hoefje niet noodzakelijk te schillen. De befaamde asperges op z'n Vlaams worden opgediend met verkruimeld hard gekookt ei, gesmolten boter en fijn gesneden peterselie.

Kiwi Bes

Kiwibessen kun je als lekker en supergezond tussendoortje of dessert vers en ongeschild eten. Ze zijn ook zeer lekker als ze worden toegevoegd aan yoghurt, ijs, of andere desserten.

Knolselder

Knolselder kan u zowel koud als warm verwerken. U kan hem ook stoven. De consumptie van knolselder is een goede zaak voor uw metabolisme omdat de groente veel ijzer en vitamine C bevat.

Koolrabi

Rauw en geschild te versnijden in schijfjes of blokjes. Gekookt te bereiden zoals bloemkool. In stukken gaar te stoven maar vooral niet te lang zodat de smaak veel fijner blijft.

Mispels

De mispels zijn pas lekker wanneer ze overrijp zijn. Hierdoor worden ze helemaal mals. Dan zijn de mispelvruchten op hun lekkerst. Mispels zijn erg gezond want de vrucht bevat veel mineralen, tannine/antioxidant en voedingsvezels. Mispels mag je rauw eten (uitzuigen), of verwerken in zoetigheden.

Pastinaak

Pastinaken smaken heerlijk in soepen, hutsepot en stoofschotels, maar kunnen ook in rauwkost-salades verwerkt worden. Pastinaak is rijk aan mineralen en is erg geschikt voor diabetici. Ze bevatten veel koolhydraten.

Peer

Peren zijn heerlijk inslaatjes en gebak, omdat ze zo knapperig zijn en fris smaken. Peren zijn erg gezond omdat ze o.a. vitamine C bevatten en veel energie verschaffen.

Pied de Mouton

De smaak is mild en combineert goed met de cantharel (en lijkt daar ook een beetje op qua smaak). Ze kunnen verwerkt worden in o.a. quiches en stoofpotjes Deze paddenstoel kan beter niet rauw gegeten worden.

Postelein

Postelein kan zowel rauw als gekookt of gestoofd gegeten worden. De groente heeft een zachte smaak. U kan postelein onder meer gebruiken bij de bereiding van slaatjes, soepen of stamppot. Postelein bevat weinig calorieën.

Raap

Zowel gekookt, gebakken, gestoofd als gefrituurd zijn rapen heerlijk. Ze zijn lekker in combinatie met andere wintergroenten zoals wortel, pompoen, kool etc. In traditionele gerechten als hutsepot en couscous mogen ze hoe dan ook niet ontbreken.

Spinazie

Spinazie kan zowel rauw als gekookt gegeten worden. Ze smaakt heerlijk in salades met vinaigrette of als broodbeleg. Spinazie bevat erg veel vezels en vitamine A, B en C. Verder bevat het kalium, calcium en ijzer.

Spruit

Spruiten kunnen aansluitend geblancheerd worden of direct in een hutsepot verwerkt worden. Spruitjes bevatten veel koolhydraten en vitamine C.

Trompet de la Mort

Men serveert deze paddenstoelen vaak bij wildgerechten. U kunt ze op dezelfde manieren bereiden als Cantharellen. De paddenstoel kan worden gebruikt als een soort imitatie truffel of verwerkt worden in terrines, salades, risotto en pastagerechten.

Vijgen

De vijg is vrij droog, maar wel heel zoet van smaak en je kan ze bij ons zowel vers als gekonfijt verkrijgen. Het vruchtvlees zelf is wit-roze of donkerrood en bevat een groot aantal pitjes dat je gewoon mee kan opeten.